LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski cere sancțiuni asupra industriei nucleare ruse pentru ca „lumea să fie mai sigură”

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski cere sancțiuni asupra industriei nucleare ruse pentru ca „lumea să fie mai sigură”

Este a 380-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Liderul ucrainean a vorbit în discursul său de joi seară despre atacul masiv cu rachete al Rusiei care a condus la deconectarea de la rețeaua electrică a centralei nucleare de de la Zaporojie.

FOTO EPA EFE

UPDATE 06:40 Apariția lui Volodimir Zelenski la decernarea premiilor Oscar, refuzată pentru al doilea an consecutiv

Academia americană de film a respins pentru al doilea an consecutiv cererea lui Volodimir Zelenski de a apărea la transmisiunea decernării Oscarurilor. Agentul Mike Simpson a făcut o cerere către Academia de film pentru a-l include în program și pe președintele ucrainean, dar a fost refuzat, relatează news.ro .

Academia de film nu a vrut să comenteze pe acest subiect. Cele mai recente sondaje arată că sprijinul americanilor pentru acordarea de asistență ucrainenilor a scăzut.

Zelenski a mai luat parte la alte festivaluri de film, prin transmisie video. Printre acestea se numără festivalurile de la Cannes și Veneția, dar și premiile Grammy.

UPDATE 05:00 Zelenski cere sancțiuni asupra industriei nucleare ruse pentru ca „lumea să fie mai sigură”

Liderul ucrainean a vorbit în discursul său de joi seară despre atacul masiv cu rachete al Rusiei care a condus la deconectarea de la rețeaua electrică a centralei nucleare de de la Zaporojie. El a cerut măsuri imediate împotriva industriei nucleare ruse pentru ca „lumea să fie mai sigură”

„Cu cât mai repede industria nucleară rusă va fi supusă sancţiunilor, cu atât mai sigură va fi lumea. Nu se poate permite unui stat terorist să folosească pentru teroare nicio instalaţie nucleară, oriunde în lume”, a subliniat Zelenski.

De asemenea, Zelenski a transmis că a discutat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen legat de sprijin energetic pentru Ucraina.

„Am vorbit cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în special despre sprijinul energetic pentru Ucraina. Am informat-o cu privire la consecinţele atacului statului terorist. Îi sunt recunoscător doamnei Ursula pentru asistenţa relevantă oferită. Bineînţeles, am discutat şi despre problema exercitării de presiuni asupra Rusiei pentru terorism - presiunea sancţiunilor, modalităţi de extindere a sancţiunilor.

Apropo, ca urmare a acestei lovituri, centrala nucleară din Zaporojie a fost deconectată din nou de la reţeaua electrică. Aceasta este o situaţie critică. Iar Rusia creează în mod deliberat astfel de situaţii critice la instalaţiile noastre nucleare. Acest lucru înseamnă pur şi simplu, prin definiţie, că Rusia nu poate fi un participant de bună-credinţă în nicio relaţie în domeniul nuclear”, a spus Volodimir Zelenski.

Consecințele atacului de joi asupra infrastructurii ucrainene

Președintele Volodimir Zelenski a spus că atacul masiv al forțelor ruse asupra infrastructurii au cauzat întreruperi temporare ale alimentării cu energie electrică, apă și căldură în mai multe regiuni și orașe. Cele mai afectate au fost regiunile Jitomîr și Harkov.

Liderul ucrainean a promis că în cel mai scurt timp se va relua alimentarea cu energie electrică în zonele afectate.

„Echipele de reparaţii, inginerii energeticieni, autorităţile locale şi guvernul central - toată lumea va lucra atât timp cât va fi necesar pentru a restabili alimentarea cu energie electrică în oraşele şi districtele în care există probleme”, a transmis preşedintele.

UPDATE 02:00 Atacurile masive ale Rusiei în Ucraina sunt ''brutale'' şi ''nejustificate'', a denunțat Casa Albă

Este "covârşitor să vedem aceste atacuri brutale, nejustificate asupra infrastructurilor civile din Ucraina", a declarat Olivia Dalton, purtătoare de cuvânt a executivului. Atacurile au cauzat întreruperea alimentării cu energie a unei părţi din populaţie precum şi temporar a centralei nucleare din Zaporojie.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la reţeaua electrică a Ucrainei, a anunţat Ukrenergo, operatorul reţelei naţionale, printr-un comunicat preluat de Reuters. S-a redus astfel riscul unei catastrofe după avariile provocate de bombardamentele ruseşti.

Ceva mai devreme în cursul zilei, alimentarea cu energie a centralei fusese întreruptă şi intraseră în funcţiune generatoarele diesel de rezervă. Acestea constituie ultima soluţie pentru evitarea supraîncălzirii combustibilului nuclear, însă combustibilul disponibil poate asigura răcirea doar timp de zece zile.

UPDATE 00:00 Republica Moldova: Separatiştii pro-ruşi solicită ONU să ancheteze o tentativă de asasinat

Autorităţile din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, au cerut joi seara ca ONU să ancheteze o tentativă de asasinat imputată Kievului împotriva mai multor responsabili şi despre care au spus că a fost dejucată în cursul zilei, relatează AFP.

"Am dat deja ordin ministrului Afacerilor Externe să pregătească declaraţii pentru toţi membrii Consiliului de Securitate al ONU. (...) Le vom cere să examineze această situaţie şi să ne asigure securitatea", a declarat într-o alocuţiune televizată, în limba rusă, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, potrivit Agerpres.

Joi, 9 martie, pretinsul procuror general din regiunea separatistă transnistreană, Anatoli Gureţki, a declarat că a dejucat o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, şi a altor persoane importante din stânga Nistrului, tentativă ce ar fi fost pregătită de serviciile de la Kiev.

Autorităţile ucrainene au respins aceste acuzaţii, pe care le-au calificat drept o nouă provocare a Kremlinului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

4 Judecați voi...

5 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...